Ти тут

Аналіз крові на гормони щитовидної залози

Аналізи крові на гормони щитовидної залози призначаються при патологіях ендокринної системи і порушення обміну речовин, для уточнення діагнозу (тиреотоксикоз, гіпотиреоз, гіпертиреоз і т. Д.). Спеціальні лабораторні тести дозволяють оцінити якість роботи щитовидної залози і призначити адекватне лікування, а також проконтролювати результати терапії. Комплексне дослідження на гормони включає вісім аналізів крові, взятої з вени.

Гормони і щитовидна залоза

Аналіз крові на гормони щитовидної залозиЩитовидна залоза регулює в організмі обмін речовин, швидкість і обсяг споживання енергії. Для цього з йоду, що надходить з їжею, щитовидна залоза виробляє два основних гормону:

  • Трийодтиронин (Т3), складається з трьох атомів йоду, пов`язаних певним чином;
  • Тироксин (Т4), з чотирьох атомів йоду. Служить «запасом», з якого у міру потреби проводиться Т3, тому становить близько 90% від загальної кількості гормонів щитовидної залози.

Обидва цих, тиреоїдних, гормону існують в організмі:

  • у вільному, біологічно активному стані, беручи участь в обміні речовин;
  • в пов`язаному з білками плазми крові, для транспортування по організму.

І відповідають за енергетичний (швидкість поглинання кисню тканинами) і пластичний обмін (синтез білка, ліполіз, глюконеогенез і глікогеноліз і т. Д.), Регулюючи:

  • швидкість росту тканин, в тому числі кісткових;
  • обміну білків, ліпідів, вуглеводів, кальцію;
  • роботу серцево-судинної, дихальної, травної, репродуктивної, нервової систем.

Постійну концентрацію в організмі Т3 і Т4 підтримує гіпофіз, виробляючи тиреотропний гормон (тиреотропин, ТТГ). ТТГ стимулює щитовидну залозу виробляти її основні гормони Т3 і Т4. При дисфункциях гіпофіза або захворюваннях ендокринної системи рівень тиреотропного гормону може аномально знижуватися або підвищуватися, викликаючи, відповідно, симптоми гіпо- або гіпертиреозу.

Відео: Випадання волосся Гормони щитовидної Залози [Випадання волосся Які Аналізи Здати]

розшифровка

Підвищення і зниження рівня гормонів свідчить про порушення роботи щитовидної залози.

  1. При нестачі гормонів обмінні процеси в організмі сповільнюються, настає гіпотиреоз, який проявляється в збільшенні маси тіла, появі зоба, сухості шкіри, випадіння волосся, запорах, високої стомлюваності, млявості, сонливості, зябкости, зниженні артеріального тиску і частоти пульсу, сексуального потягу, набряках. При ускладненнях розвивається тиреоїдит (запалення щитовидної залози).
  2. При надлишку гормонів обмінні реакції прискорюються, виникає гіпертиреоз, який супроводжується втратою ваги, пітливістю, занепокоєнням з порушеннями сну і тремтінням в руках, слабкістю, набряками, сухістю і почервонінням очей, збільшенням частоти пульсу навіть при низькому артеріальному тиску, порушенням серцевих ритмів (тахікардія, аритмія). Може наступити отруєння організму надмірною кількістю тиреоїдних гормонів - тиреотоксикоз. При ускладненнях можливий рак щитовидної залози.
  3. У ситуаціях, коли організм з якоїсь причини помилково сприймає свої гормони як чужорідні елементи і виробляє до них антитіла, щоб нейтралізувати, діагностуються аутоімунні ураження, що викликають порушення гормонального балансу.



Для точної причини порушення роботи щитовидної залози необхідно зіставити рівні тироксину (Т4), трийодтироніну (Т3) і тиреотропіну (ТТГ), а також проаналізувати загальну клінічну картину.

Якщо ТТГ знижений, а Т3 і Т4 в нормі або перевищують її, мова може йти про тиреотоксикозі, не виключена ракова пухлина. Якщо ТТГ і Т3 знижені, а Т4 - в нормі, значить Т4 нездатний перетворюватися в Т3, можливо через брак спеціальних ферментів і т. Д.

Крім рівня Т3, Т4 і ТТГ додатково вивчають показники беруть участь в біосинтезі цих гормонів: тіреоліберіна- тіреоглобуліна- ТЗГ.

Відео: Аналіз крові на гормони щитовидної залози

А також - наявність антитіл до:

  • тиреоглобулину (будівельного матеріалу для Т3, Т4, ТТГ);
  • тіреопероксідазе (ферменту, який бере участь в утворенні активної форми йоду для синтезу Т3 і Т4);
  • рецептора тиреотропного гормону.

Присутність антитіл вказує на серйозні аутоімунні порушення і допомагає діагностувати

  • дифузний токсичний зоб (він же Базедова хвороба, хвороба Перрі, хвороба Грейвса, хвороба Флаяні), супроводжується симптомами гіпертиреозу;
  • тиреоїдит Хашимото, супроводжується симптомами гіпотиреозу.

НА ЗАМІТКУ! Тести на антитіла для виявлення аутоімунних захворювань щитовидної залози крім терапевта, кардіолога і ендокринолога можуть призначити акушер-гінеколог, хірург, онколог, ревматолог, педіатр.

Підготовка до аналізу

Підготовка до здачі крові на гормони стосується більшою мірою тих, хто регулярно вживає ліки, в тому числі сечогінні засоби або оральні контрацептиви. Лікар повинен скорегувати їх прийом, аж до скасування на певний термін.

При стресі, фізичних навантаженнях і переохолодженні підвищується рівень адреналіну і прискорюються процеси метаболізму, а, значить, гормонів виробляється більше звичайного. Щоб уникнути можливого спотворення результатів, рекомендується до дослідження:

  • за 48 годин, за погодженням з лікарем, виключити прийом стероїдів і гормонів;
  • за 24 години виключити емоційні та фізичні перенапруги;
  • за 2-3 години - не брати їжу. Чисту негазовану воду пити можна.
  • за 3 години - виключити куріння.

Для складання додаткових аналізів на антитіла до гормонів досить тільки не курити протягом трьох годин до дослідження.

норма аналізу

Межі норми результатів аналізу крові на гормони, а також можливі причини (захворювання), при відхиленні від цих норм вказані в таблиці 1.

ВАЖЛИВО! Вагітність і літній вік можуть мати інші референсні значення (показники норми).

Таблиця 1.

показникРеференсні значення (межі норми) для віку старше 20 роківпричини підвищенняпричини зниженняПримітки
Тиреотропного гормону, ТТГ (TSH)0,3 - 4,2 мкМЕ / млГіпотиреоз, пухлина гіпофіза, синдром нерегульованої секреції ТТГ, тиреоїдит Хашимото, тіротропін-секретуючі пухлини легені, прееклампсія, надниркових залоз, психічні захворювання, отруєння свинцем. .Дифузний токсичний зоб, гіпертиреоз вагітних, аутоімунний тиреоїдит з проявами тиреотоксикозу, ТТГ-незалежний тиреотоксикоз, тиреотоксическая аденома (хвороба Пламмер), кахексія, психічні захворювання.Відображає ситуацію за останні 3-6 тижнів, тому контрольний тест краще проводити через 2 місяці після коригування дози препаратів, що впливають на рівень гормону.
Трийодтиронин загальний,
Т3 загальний, ТТ3
1,2 - 3,1 нмоль / лГіпертиреоз, тиреоїдит,
дифузний токсичний зоб, ТТГ-незалежний тиреотоксикоз, ізольований трійодтіронінобусловленний тиреотоксикоз, аденома щитовидної залози, нефротичний синдром, синдром резистентності до тиреоїдних гормонів, післяпологова дисфункція щитовидної залози, синдром Пендреда.
Гіпотиреоз, тиреоїдит, знижений рівень ТЗГ, цироз печінки, ниркова недостатність, нервова анорексія, важкий дефіцит йоду, прееклампсія та еклампсія, тиреоїдектомія, лікування ізотопами радіоактивного йоду.Пацієнти з важкими соматичними захворюваннями і люди старшого віку можуть страждати синдромом низького ТЗ (зниження рівня Т3 при нормальному вмісті Т4). У них це не є ознакою гіпотиреозу.
Помилково завищені значення Т3 можуть спостерігатися при мієломі, важких захворюваннях печінки, вагітності.
Трийодтиронин вільний, FT33,1 - 6,8 пмоль / л.Т3-тіреотокікоз, рак щитовидної залози, тиреоїдит, синдром Пендреда, ендемічний зоб, нестача йоду, лікування препаратами радіоактивного йоду.Гіпотиреоз, гострий і підгострий тиреоїдит.
Тироксин загальний, ТТ466 - 181 нмоль / лДифузний токсичний зоб, аденома щитовидної залози, тиреоїдит, ожиріння, ТТГ-незалежний тиреотоксикоз, післяпологова дисфункція щитовидної залози, хронічна патологія печінки (гепатит, цироз і ін.), Захворювання нирок, гепаринотерапия.Гіпотиреоз, автоімунний тиреоїдит, ендемічний зоб, резекція щитовидної залози, тіреотропінома, нестача йоду, запальні процеси в області гіпофіза і гіпоталамуса, білкова недостатність (виснаження), героиновая наркоманія, отруєння свинцем, прийом оральних контрацептивів.
Тироксин вільний, FT410,8 - 22,0 пмоль / л
Антитіла до рецептора ТТГ, анти-p TTГlt; 1,5 МЕ / л Негативний результат
1,5 - 1,75 МО / л Сумнівний результат
gt; 1,75 МО / л Позитивний результат
Позитивний результат може визначати транзиторні порушення функції щитовидної залози у новонароджених, а також
дифузний токсичний зоб та аутоімунний тиреоїдит, які можуть поєднуватися з іншими аутоімунними станами (системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, перніціозна анемія).
Негативний результат не дозволяє повністю виключити захворювання.Анти-pTTГ можуть функцію щитовидної залози

- Стимулювати, що призводить до гіпертиреоз і дифузному зобу;

- Блокувати, перешкоджаючи дії ТТГ і приводячи до гіпотиреозу та атрофії щитовидної залози.

Антитіла до тиреоглобуліну, АТ-ТГ0 - 115 МО / мл.Дифузний токсичний зоб, нетоксичний вузловий зоб, тиреоїдит Хашимото, ідіопатична мікседема, гіпотиреоз, рак щитовидної залози, інші аутоімунні захворювання (анемія, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, хвороба Шегрена, міастенія), цукровий діабет 1-го типу, синдром Дауна, Шерешевського - Тернера, Клайнфелтера.У дітей з аутоімунними захворюваннями щитовидної залози антитіла до тиреоглобуліну виявляються рідше, ніж у дорослих.
Антитіла до тиреопероксидази, АТ-ТПО, антіТПО0 - 34 МО / мл.Виявлення показує аутоіммунну агресію до щитовидній залозі.
Можливі дифузний токсичний зоб, рак щитовидної залози, тиреоїдит Хашимото, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, системний аутоімунний васкуліт, інсулінозалежний цукровий діабет і ін.
Іноді рівень антіТПО підвищений у здорових людей, частіше у людей старшого зрости або у жінок.

Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення