Ти тут

Ефірна олія сосни

Сосна, як її сестра ялина, належить до найвідоміших деревам, зовнішній вигляд і чудовий аромат яких знайомі всім з раннього дитинства. Елегантна, струнка, висока красуня радує око, повітря, наповнений запахом її хвої, п`янить, і їм просто неможливо надихатися. Деревина сосни застосовується в столярних і теслярських роботах, з її коренів створюють ексклюзивні плетені вироби. З шишок її роблять чудове варення. Смола (вона ж - живиця) - незамінна сировина для хімічної промисловості: скипидар, каніфоль, лаки, розчинники - ось продукти її багатоступінчастої переробки. А ще знаменитий балтійський бурштин складається на 98% з скам`янілої смоли красуні сосни.

Ефірна олія сосни. застосування

Чи не залишила без уваги це чудове дерево і народна медицина. Нирки, хвоя використовуються для приготування цілющих відварів, прийняття ванн. А ефірне масло сосни, властивості якого вже давно оцінені людьми гідно, володіє найширшим спектром позитивного впливу на організм і, як наслідок, активно застосовується в лікувальних цілях.

Відео: Ефірні олії для осені та зими

родич скипидару

Практично всі дерево, всі його частини містять ефірну олію. І коли отримують скипидар, то він є якраз сумішшю цих масел, що мають різний хімічний склад. А найкорисніше і якісне соснове масло виходить з хвойних лапок методом перегонки з водяною парою, яка триває 6 годин. Його основними компонентами є:

  • a-пінен (до 60%);
  • D3 - карен (до 11%) -,
  • камфен (до 7%);
  • b-пінен (до 6%);
  • g і d-кадинен (до 8%);
  • лімонен (до 3%) та ін.

Причому цей склад може значно змінюватися через географічне положення (наприклад, продукт з сибірської сосни матиме інші показники), пори року, коли проводилася перегонка, а також її тривалості. Але тим не менш, виділяють 2 основні види (хемотіпов) масла за переважанням в ньому або a-пинена, або D3 - Карена. Було встановлено, що другий різновид - «кареновая» є більш алергенність для людського організму, здатна викликати дерматити, і таке ефірне масло сосни застосування має вельми обмежене.

Найціннішим для ароматерапії фахівці одностайно визнають піненовий хемотіп цього продукту, отриманий з сосни звичайної (Pinus sylvestris) на півночі нашої країни і в Фінляндії. Більш того, саме це масло вважається найбезпечнішим і корисним для людського організму.

Однак слід дуже відповідально ставитися до його зберігання, адже світло і повітря надають згубний вплив на цей препарат: відбувається швидке «осмоленого», утворення перекисів, які можуть викликати різні алергічні реакції. Тому ефірне соснове масло рекомендується зберігати в щільно закритій пляшці з темного скла в прохолодному місці.

На жаль, і цей препарат піддається фальсифікації зусиллями «умільців». Найчастіше під виглядом ефірного масла з хвої продають більш дешеву різновид, отриману з деревини сосни, або розбавляють його живичний скипидаром. Тому при покупці варто звертати увагу на виробника і ціну, яка не може бути до смішного низькою.

Рятує від цинги, ревматизму, туберкульозу




Лікувальні властивості хвої сосни відомі з давніх часів. Народи Крайньої Півночі, мореплавці використовували її настої для профілактики цинги. Соснове масло застосовувалося для розтирань при обмороженнях, їм змащувалися опіки, важко загоюють рани. Його активно застосовували проти педикульозу, додавали в їжу домашнім тваринам для вигнання кишкових паразитів. Ефірна олія сосни також отримало визнання, як прекрасний засіб для купірування нападів радикуліту.

Воно ефективно знімає головний біль, сприяє нормалізації артеріального тиску, є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом.

Соснове масло рекомендують застосовувати при застуді, запальних захворюваннях органів дихання. Ефективна масажний засіб виходить з наступних компонентів:

Все ретельно перемішується, отриманої складом масажують грудну клітку при трахеїтах, бронхітах.

Інгаляції з застосуванням ефірного масла сосни теж широко застосовуються при лікуванні простудних захворювань. Для холодних інгаляцій 2-4 краплями масла змочують носовичок і вдихають цілющий аромат кілька хвилин-для гарячих - в рівних частках комбінують з маслом лаванди, чебрецю, евкаліпта, а сама процедура триває протягом 5 хвилин.

Гнійні рани лікують примочками: 5 крапель соснового масла заливають в 30 мл теплої кип`яченої води, змочують цим розчином тампон або серветку і прикладають до ураженого місця на 5 хвилин.

При запаленнях м`язів, порушенні кровообігу рекомендують робити розтирання із застосуванням суміші масла сосни (5-6 крапель) і будь-якого базового масла (10 мл).

Приймати всередину можна тільки свіже ефірне соснове масло в невеликих кількостях і тільки за рекомендацією лікаря. При захворюваннях печінки, нирок беруть 6 крапель олії, 100 г меду, отриману суміш по 1 чайній ложці приймають перед їжею, запиваючи теплою водою, підкисленою лимоном.

Ефірна олія сосни для волосся

Масло сосни для краси

У домашній косметології соснове масло теж застосовується досить широко завдяки тому, що воно:

  • має антисептичні властивості, протинабрякову дію;
  • сприяє регенерації клітин шкіри;
  • стимулює утворення природного колагену;
  • чистить пори в шкірі;
  • стимулює місцевий кровообіг;
  • зміцнює волосся, нігті.

Ефірна олія сосни рекомендують додавати в креми, тоніки, маски в співвідношенні 3 краплі на кожні 5 мл косметичного препарату. Такі суміші ефективні для боротьби з набряками, висипом і гнійничкові висипом, різними проявами пігментації. Багато косметологи рекомендують наступний склад крему для шкіри обличчя:

Якщо регулярно застосовувати цей склад, то шкіра обличчя стане більш пружною, зморшки стануть менш помітними.

Часто ефірне масло сосни роблять компонентом косметичного льоду, який використовують для протирання шкіри шиї та обличчя. Для приготування цього засобу в 200 мл води додають 1 чайну ложку меду, 2 краплі олії, після чого отриману суміш заморожують у формочках для приготування льоду. Шкіру рекомендують протирати такими кубиками вранці і ввечері.

Ефірна олія сосни для волосся теж вважається досить ефективним препаратом, адже воно дозволяє боротися з облисінням. Його додають в шампуні, ополіскувачі в наступному співвідношенні: 3 краплі олії на 5 мл косметичного засобу. Якщо регулярно застосовувати такий шампунь, то можна назавжди забути про лупи, зміцнити ослаблені, ламкі волосся.

Відео: Отримання ефірного масла сосни сибірської (проект)

Використовується ефірне масло сосни і для догляду за шкірою рук. Його теж слід додати в крем (5 крапель на 5 мл крему) і втирати перед сном. Такий склад зміцнить нігті, зробить шкіру рук гладкою та еластичною.

Будьте здорові! Використовуйте по максимуму користь природних засобів!


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення