Ти тут

Ефірна олія анісу. Властивості і застосування

Є ефірні масла, отримані з продуктів, які інакше було б складно використовувати в медицині і косметології. наприклад, масло бергамота або масло ялиці - Ви ж не будете їсти плід бергамота або намагатися жувати хвою ялиці? Їх, звичайно, можна розмазувати по тілу або натиратися, але це не так приємно і зручно - зате у вигляді ефірних масел максимально використовуються всі ті корисні властивості, що закладені в цих рослинах.

Ефірна олія анісу. властивості

Інша група масел - наприклад, апельсинове, грейпфрутовий, мигдальне - Виходить з продуктів, які самі по собі становлять інтерес і знаходять застосування в різних сферах життя. Такі масла - це свого роду приємне доповнення до основного продукту. Ось і ефірне масло анісу, про який ми б хотіли поговорити сьогодні, - це приємний бонус до і так вже добре себе зарекомендувала прянощі і лікарського засобу, до анісу.

Аніс - це однорічна трав`яниста рослина, яка росте, в тому числі, і в нашій середній смузі. В якості прянощів використовуються висушені насіння. Історично так склалося, що аніс застосовують для поліпшення травлення, зміцнення жіночого здоров`я, боротьби з депресіями, а також це один з важливих компонентів різних сиропів від кашлю та застуди.

Здоровий глузд і логіка підказують, що властивості анісу притаманні і його ефірному маслу, але все-таки слід більш детально зупинитися на корисні властивості і протипоказання до використання ефірного масла анісу.

Відео: Аніс Властивості ефірних масел

Ефірна олія анісу. властивості

Виходить ефірну олію анісу сублімацією висушених частин, або подрібненого насіння рослини. Масло зберігає солодкий пряний аромат, властивий насінню анісу, воно безбарвне або жовтувате, досить концентрований. Для отримання всього літра цієї рідини потрібно близько 50 кг насіння. Зате зберігається масло анісу довго - в герметичній тарі не менше 5 років.

Говорячи про властивості ефірного масла прийнято згадувати, з якими ще маслами воно поєднується. Так ось, з анісовим маслом поєднуються масла:

Відразу слід зазначити один важливий момент - купувати потрібно ефірне масло анісу звичайного, а не зірчастого, так як перший має більш сильно виражені корисні властивості і активність. Слідкуйте також, щоб вам не підсунули синтетичні замінники, наприклад, анетол. Деякі особливо хитрі товариші намагаються під виглядом анісу продати фенхель, який хоч і корисний, але область застосування має іншу (про корисні властивості фенхеля ми вже писали, ви можете подивитися цю статтю, щоб бути у всеозброєнні). Рада тут простий і універсальний: читайте уважно етикетку продукту!

До речі, в інтернеті пропонують один з досить оригінальних способів визначення, свіже чи масло анісу ви купили. Заснований він на тому, що після того, як масло коштує довгий час на світлі або в теплі, воно при зниженні температури не зможе кристалізуватися. Хоча після того, як ви купили масло і виконали з ним деякі маніпуляції, ця інформація вам нічим особливо не допоможе. Ось якби в магазині або аптеці можна було б спробувати заморозити масло!




Зберігають це масло в щільно закритих флаконах з темного скла в місцях, де немає загрози потрапляння прямих сонячних променів, при кімнатній температурі.

Користь масла анісу

Це масло характеризується сильним тонізуючим і загальнозміцнюючим ефектом. Ідеально підходить для заспокоєння при депресії і підвищеної збудливості (причому підходить і дітям, і дорослим), для зняття напруги і забезпечення міцного і здорового сну. Ще одна чудова властивість цього продукту - підвищення працездатності, як фізичної, так і розумової. Таким чином, масло анісу може вам допомогти стати спокійним, але енергійним і ефективним людиною - зазвичай саме такий набір якостей цікавить сучасних людей. Хоча якщо не працювати над собою, ніяке масло анісу не допоможе - про це теж не варто забувати.

Відео: Ефірні олії / Essential Oils

Відхаркувальний, протизапальну та жарознижуючу дії масла анісу дозволяють застосовувати його для лікування таких хоч і звичних нам, але жахливо противних хвороб - кашлю, застуди і грипу. Допоможе воно і при бронхіті, навіть при втраті голосу рекомендують вживати цей продукт.

У статевій сфері користь масла анісу теж безсумнівна - його радять приймати при імпотенції і фригідності. Побічно воно покращує сексуальне життя за рахунок нормалізації кровопостачання мозку - у дружини вже не буде боліти голова. Інші користі саме для жіночого організму полягають в зменшенні менструальних болів і збільшенні лактації при годуванні.

Крім того, масло анісу позитивно впливає на роботу травної системи, сприяє виведенню з організму іонів свинцю.

Ну а якщо все перераховане вище вас не вразило, то слід сказати про роль цього масла в косметології - воно допомагає зробити шкіру більш пружною і повертає їй молодість, а також зміцнює волосяні цибулини, зменшуючи випадання волосся.

Відео: Ефірні олії. Купити в фіто-аптеці "Російське коріння"

аніс зірчастий

Трохи про дозуваннях ...

З огляду на, що масло анісу відноситься до активних, використовують його в мінімальних дозах. Наприклад, для Аромакулон вистачить однієї краплі і не варто перевищувати межу в 3 краплі. Трохи більше (але не більше 2 крапель) можна застосовувати для гарячих інгаляцій, при цьому не перестарайтеся - п`ятихвилинної процедури буде цілком достатньо. Інший популярний спосіб використання ефірних масел, ванни, передбачає концентрацію в межах 3-8 крапель і тривалість 10-20 хвилин - і починати краще з меншою кордону, збільшуючи кількість масла поступово.

Якщо ви хочете поліпшити ваші косметичні засоби, то можна додати 5-6 крапель олії в 10-15 г цього кошти - це легкий спосіб збільшити ефективність кремів, шампунів і лосьйонів.

Рецепти з анісовим маслом

Прийом всередину при отруєннях, проблеми з травною системою: 1 краплю олії не більше 3-х разів на день, капнув її на шматочок рафінаду, хліб або мед, при цьому запивши теплою рідиною. Взагалі, це досить універсальний рецепт - у вас не тільки підвищиться апетит, але і лактація (звичайно, якщо ви годує жінка, а не великий волосатий мужик), ви відчуєте сечогінний ефект і користь для нирок, покращиться сон. До речі, для травного тракту будуть корисні і ванни з маслом анісу, яке можна змішати з фенхелевим або м`ятним ефірними маслами (у співвідношенні один до одного).

Інгаляція при застуді із застосуванням масла анісу слід робити 1-2 рази в день наступним чином: каструля, в ній окріп, туди просто додають по краплі ефірних масел анісу, лимона і евкаліпта. Після цього залишається накритися чимось зверху і дихати парою близько десяти хвилин.

Масаж з використанням суміші рівних кількостей масел анісу, сандалу і пачулі  або анісу, іланг-іланг і шавлії дозволить зняти напругу і боротися з проблемами в статевій сфері.

Спазмолітичну дію масла анісу дозволяє використовувати його для полегшення менструального болю, ревматизму - на хвору ділянку треба нанести суміш його з маслом жожоба в рівних пропорціях.

Крім медичного застосування масла анісу, його ще використовують для побутових потреб: воно вбиває різних шкідливих комах (пташині кліщі, воші, блохи - ті «брати наші менші», що можуть непомітно жити поруч і шкодити нам). Від укусів комарів теж можна захищатися з використанням цього масла.

аніс зірчастий

Протипоказання масла анісу

Як ми вже згадували раніше, це одне з активних масел, тому треба ретельно стежити за дозуванням, попередньо перевірити, чи немає індивідуальної нестерпності. В ідеалі - використовувати під наглядом або після консультації з лікарем. Високі концентрації можуть призвести до церебральним розладів. При підвищеному згортанні крові - не більше краплі олії в день!

Якщо у вас алергічні захворювання або запалення шкіри, краще забути про цей засіб - воно може викликати дерматити. Крім того, не застосовуйте його при вагітності і для дітей віком до 3 років.

Не варто застосовувати його тривало і регулярно - є ризик отримати подразнення слизової шлунка. Взагалі при підвищеній кислотності, виразці, виразкових колітах треба вживати це масло дуже акуратно і тільки під наглядом лікаря.


Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі повідомлення